Grup Oyunları Nasıl Olmalıdır
Ebeveynler olarak en çok zorlandığımız konulardan birisi de çocuklarımızın grup içerisine dahil olmaması. Bu ilerleyen yaşlarda gerçekten problem teşkil edebilecek bir sorundur. Zira insan sosyal bir canlıdır. Bu yüzden uzun bir yazı dizisi halinde oyun seçimi hangi oyunları oynayabileceğimiz konusunda yazılarımız olacak.
Öncelikle oyunun ne olduğunu hatırlayalım. Oyun yetişkinler için, yoruldukları ama amaçlarını gerçekleştirdikleri bir öğretim aracı. Çocuklar için HAYAT…
Eğer çocuk oyun kurallarını öğrenirse hayat kurallarını öğrenir. Eğer oyunda başarılı olursa hayatta başarılı olur. Belki bir fizik profesörü olmayacak ama başarılı bir insan olabilecek. Ya başarısız olursa ! Burası aileleri kaygı duyduğu alan. Duymalılar da… Zira oyunun ne kadar önemli olduğunu, şehir hayatı bizlere unutturdu. Bütün dünyada oynaması gereken çocukları, ev duvarları ya da belirlenmiş oyuncaklarla sınırlandırdık. Parklara çit yerleştirdik ve etrafını beton bloklarla çevirdik !
Yakınmak çözüm mü peki ? Elbette değil. Şimdi bizler adım adım oyunlarımızı şekillendirmeyi öğreneceğiz. Öncelikle bu yazımızda bir oyunun nasıl olması gerektiğini ele alacağız.
Oyunda yetişkinler olarak hemen bir öğretim sürecine tabi tutmaya çalışırız. Oysa oyun başlı başına bir öğretim sürecidir. Siz istemeseniz bile çocuk oynadıkça öğrenecek. Yani neyi öğretebilirim konusunda kaygı duymayın. Sadece doğru oyunları seçin.
Bu yazımızın konusu sosyal oyunlara dahil etme, bu yüzden yazının içeriği de böyle şekilleniyor. Şimdi sosyal bir oyunun temel kurallarını yazalım ;
Grup oyunlarının temel kuralları
- Kaybetmek yok !
Yani oyunda hatalar olsa da bu kaybetmek değildir. Zira o da bir öğretimdir ve yapılmaması gerekeni öğretir. Mesela topu elde tutma oynuyoruz. 5 çocuk var. İkinci çocuğumuz elinden düşürdü. “sen yandın çık” demek yok. “al topu arkadaşına uzat” var. Bu sadece oyunun bitiş süresini uzatır. Bu bizim için bir sorun değil
- Grupla oynanır !
Buradaki en büyük hatalardan birisi budur. 5 kişiyi aynı yerde toplamanız grupla oynadığınız anlamına gelmiyor. 5 kişi aynı oyunda birbine bağlı ise bu bir grup oyunudur. 5 metrelik bir çubuğu iki çocuk taşırsa bu grup oyunudur. Zira birisi ucunu bırakırsa çubuğun ucu yere düşer. Ama bu çubuğu önce birisi ortasından tutup taşırsa, sonra diğeri taşırsa bu grup-bireysel bir oyundur ve sosyal kuralların öğretiminde seçeceğiniz bir oyun olmaz - Grubun tüm üyeleri birbirine bağlıdır !
Gene hata yapılan alanlardan birisi budur. 30 kişilik sınıfta oynamanız 30 kişinin de oyuna bağlı olduğu anlamına gelmez. Mesela Kızak Ayakkabı oyunlarında, 2-3-4-5 kişi bir kızağı giyinir. Herkes aynı anda adım atmalı ki, istenilen görev tamamlansın. Eğer 3 kişilik ekipten birisi ayaklarını yere basıyor, ikisi kaldırmaya çalışıyorsa, ilerleyemeyecekler demektir. Tam burada grup çalışması giriyor devreye ve birbirlerini uyararak ilerliyorlar. Ya da güçlü olan iki kişi diğerine duyusal uyaran vererek (ayağını havaya doğru kaldırmaya çalışarak) hata yapan çocuğun bu hatasını anlayıp düzeltmesini sağlıyorlar. - Çocuklar için tek amaç eğlenmektir.
- Hedeflenen öğretim amaçları küçük basamaklar halinde sunulur.
Bu kısım da gene ailelerin sık yaptığı hatalardan birisidir. Burada biz amaçlarımızı oyuna başlamadan önce seçtik. Asli amacımız sosyal bir insan ruh halini doğurmak. O zaman ek bir amaca ihtiyacımız yok. Doğru oyunları seçersek bu istediğimiz zaten gerçekleşecektir. Eğer amacımız 2-3-4 vs artıyorsa; bir amaç gerçekleşmeden diğerinin içeriğini çalışmayın. Yani çocuğumuzdan ilk beklediğimiz kızak ayakkabı kullanarak arkadaşları ile uyum içinde bitiş çizgisine ulaşması ise, bu beceri tam bir uyum içinde gerçekleşmeden bir diğer adıma geçmeyin.
Örnek oyunlar