Materyal Geliştirme- Tespit
Materyal kelimesi hepimizin hayatında sık sık duyduğu, çoğunlukla para harcamaya eşdeğer bir kavram olarak yer aldı. Materyalleri satın almıyor olsaydık (ki almamamız da gerekiyor) ne yapardık acaba ? Cevap 50 yıl önce ne yapıyorsak onu yapardık. Üretirdik !
Şimdi materyal geliştirmeden önce cevaplamamız gereken sorularımızı paylaşalım sizinle. Bu sorulara verdiğimiz cevaplara göre materyali şekillendireceğiz.
- Maksimum meblağsı ne kadar olmalı ?
- Maksimum ağırlığı ne kadar olmalı ?
- Maksimum dayanıklılığı ne kadar olmalı ?
Bu üç temel sorumuz materyalimizin üretim malzemesini seçmemiz açısından önemli. Eğer maddi sınırınız 3 TL ise, materyalimiz kâğıt olacak demektir, 30 TL ise ahşap olabilecektir.
Maksimum ağırlığı, çocuklarımızın yaşı ve kullanım kabiliyeti ile ilgilidir. Eğer çocuğumuz 3 yaşında ve materyali taşıyabilmesini istiyorsak ağırlığını ona göre seçmeliyiz. Eğer çocuğumuz taşımasın ve sabit kalsın istiyorsak ona göre seçmeliyiz.
Dayanıklılık da gene çocuğumuzun kendi sınırları ile ilgilidir. Eğer çocuğumuz kırabilecekse, materyal malzemesine ona göre seçmeliyiz. Eğer çocuğumuz zarar vermeyecekse, materyal malzemesini ona göre seçebiliriz. Atıp kırma ihtimali varsa (birine atmada zarar verme ihtimali de ) plastik malzemeler, eğer bu yoksa , kâğıt ve karton benzeri malzemeler kullanılabilir.
Şimdi en önemli kısmımıza geliyoruz. Materyal geliştireceğimiz alanlar neler ? Bu kısma çok iyi cevap vermemiz gerekiyor. Zira en önemli olan şey, çocuğun ihtiyaçlarına cevap verecek ve onu bir üst basamağa taşıyacak bir materyal üretmeliyiz. Örnek vermek gerekirse, 4 yaşında bir çocuğumuz var. Çocuğumuzda dikkat ve algı alanında bir eksiklik gördük. Aynı zamanda motor kabiliyetlerimiz de sınırlı olsun. Hatta bu çocuğumuz, temel komutlara uymada da sorunlar yaşasın. Bir bonus daha ekleyelim ve diyelim ki sosyal sorunlarımız var.
Karmaşık bir örneği açıklarsak materyalleri geliştirirken daha açıklayıcı olacağını düşünüyoruz. Bu resimdeki etkinliği örnek vermek istiyorum. Çocuğun beline bir tül çorap içine top koyuyoruz. Yoksa ağırlık yapsın diye elma da olur. Yerde de bir topumuz var, yoksa çorapla yapılmış top da olur. Karşıda da bir kalemiz var. Kale yoksa iki tane sandalye olabilir. Şimdi oyunumuzun içeriğini sorun yaşadığımız alanlarımıza göre şekillendiriyoruz.
Dikkat ve algı sorunumuz varsa, odaklanması ve elma olan çorabı sallayarak yerdeki topumuzu kaleye atması gerekiyor. Bu etkinlik dikkat ve odaklanmamızı geliştirecektir. Motor kabiliyetteki sınırlarımızı da aynı zamanda geliştirecektir. Mesela dengesini sağlam, yönelme, gerektiğinde tek ayağı üzerine ağırlığı verme, tüm vücut kontrolü gibi. Temel komutları alma kısmı burada önemli olan. Burası için adım adım komutlar vereceğiz. Gel, komutu ve çocuk bir adım ileri gelir. Eğer gelmezse biz bir adım atar ve ona kast ettiğimiz şeyi gösteririz. Fazla gelirse elimizle geri gitmesini ifade ederiz. Yani tek basamak komutları veririz. Dolayısı ile, temel komutlardan da , gel, git, bekle, gibi komutları çalışabilirsiniz. En son problemimize gelelim şimdi, sosyal sorunlarımız var. Buraya da ikinci kardeşi ya da babayı katıyoruz. Daha sonra üst komşunun çocuğu vs dahil oluyor. Ve komutlara sırayla uymalarını sağlıyorsunuz. Bir oyunla bir çok alanı çalışmış ve muhakkak ki başarıya ulaşmış olacaksınız.